Home Business KROZ PRIZMU KRISTALA PDF
Business

KROZ PRIZMU KRISTALA PDF

Ista je situacija u hrianstvu gde osoba samo jednom prolazi kroz krtenje, Znai , ako je u pitanju komad kristala, vetica poinje da dobija vizije onog Posmatrano kroz prizmu okultizma, oni ine odreene kljueve koji su u. This is Afrodita terapeut Instagram Profile (@nikolicafrodita). Here you can discover all stories, photos, videos posted by Afrodita terapeut on Instagram Profile. Uzmimo dvije pločice kristala turmalina koje su brušene paralelno s glavnom Iz toga izlazi da prva pločica mijenja svojstva zrake svjetlosti koja kroz nju prolazi se reflektira, a ekstraordinarna zraka prolazi gotovo nesmetano kroz prizmu.

Author: JoJolkis Vimuro
Country: Jamaica
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 19 July 2015
Pages: 350
PDF File Size: 6.29 Mb
ePub File Size: 4.70 Mb
ISBN: 620-1-42249-494-8
Downloads: 47671
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akinosho

Nabokov – Lolita Download Report. Published on Nov View Download Predgovor”Lolita ili Ispovijed udovca bijele rase”, tako je glasio dvostruki naslov udnog teksta koji je doao u ruke autoru ove napomene. Sam je “Humbert Humbert” umro u zatvoru od sranog infarkta, na dan Njegov branitelj, moj roak i dobri prijatelj Clarence Clark koji je sad lan Odvjetnike komore okruga Columbiazamolio me je da pregledam i ispravim rukopis, jer je taj klijent ovlastio u svojoj oporuci moga dinog bratia da poduzme sve mjere koje bude smatrao potrebnima da pripremi Lolitu za tisak.

Moj je zadatak bio jednostavniji nego to smo i on i ja mislili. Izuzmu li se ispravke oitih pogreaka i briljivo uklanjanje nekih tvrdokornih pojedinosti koje su se, unato nastojanjima sama H. Autor je sam izmislio svoj udnovati pseudonim; i razumije se samo po sebi da se ta krinka kroz koju kao da se krijese dva hipnotika oka nije smjela, po elji njena nosioca, skinuti.

Znatieljnici mogu nai podatke o ubojstvu, koje je poinio “H. Za volju staromodnim itaocima koji se zanimaju za daljnju sudbinu “prototipova” onkraj “istinite pripovijesti”, mogu navesti nekoliko podataka koje mi je dao gospodin “Windmuller” iz “Ramsdalea”, koji nije elio da se spominje njegovo ime kako ne bi “dugaka sjena tog alosnog i prljavog sluaja” doprla i do gradia u kojem on ima ast ivjeti. Njegova je ki “Louise” sad na drugoj godini studija.

Gospoda Vivian Damor-Blok Damor po glumakoj karijeri, a Blok po jednom od prvih mueva napisala je biografiju svoga biveg druga pod kalamburskim naslovom Kumir moj koja treba uskoro izii iz tiska; kritiari koji su ve proitali knjigu u rukopisu tvrde da je to njena najbolja knjiga. Ako se Lolita gleda naprosto kao roman, situacije i osjeaji koji su opisani u njoj ostali bi nejasni i ogorili bi itaoca kad bi se izblijedili s pomou triavih okolianja. U cijelom se djelu, dodue, ne moe nai ni jedna jedina nepristojna rije; tovie, neotesan filistar, kojeg su suvremeni obiaji nauili da mu se nimalo ne gade brojne prostake rijei u najobinijim amerikim i engleskim romanima, zgranut e se kad ih ne nade u Loliti.

Kristalas the best Amazon price in

A kad bi redaktor, da umiri toga paradoksalnog licemjera, pokuao ublaiti ili izbaciti te prizore koji se nekim ljudima mogu uiniti “sablanjivim” vidi historijsku odluku potovanog suca Johna Woolseyj a od 6.

Cinik e rei da za tim ide i profesionalni pornograf, ali e erudit na to uzvratiti da se kristzla ispovijed “H. Blanche Schwarzmann usmeno priopenje proivljava ono isto to “H.

Sve je to istina ali tada ne bi bilo ni ove knjige. Neka se oprosti ovom komentatoru to e jo jednom ponoviti ono to je ve vieput ktoz u svojim djelima i predavanjima, a to je da je “nedolino” poesto isto to i “neuobiajeno”. Veliko umjetniko djelo uvijek je izvorno; ono mora samom svojom naravi potresti i zaprepastiti, to jest “okirati”.

Ja nemam namjere lristala gospopdina “H. Nema sumnje daje on kukavan, da je nepoten, da moe posluiti kao sjajan primjer moralne nakaze, da su u njemu udruene okrutnost i obijest koje moda svjedoe0 veoma dubokoj patnji, ali ne bude naklonost prema njemu. Njegovo je udatvo, naravno, nespretno. Mnoge su njegovenapomene o stanovnicima i prirodi Amerike ktoz. Oajnikaiskrenost koja izbija iz njegove ispovijedi nipoto ga ne oslobaaodgovornosti za njegovu avolsku prepredenost.

Ali, kako arobno njegove gusle bude u namanjenu samilost prema Loliti i ne daju nam da ostavimo tu knjigu,iako nam se njen autor gadi! Kao opis klinikog sluaja, Lolita e svakako ostati jedno od klasinih djela na podruju psihijatrije, i moe se slobodno ustvrditi da e se za desetak godina prkzmu “nimfica” nai u rjenicima1 novinama.

Polarizator

Kao umjetniko djelo, Lolita daleko prelazi granicepokajnike ispovijedi; ali moramo priznati daje kudikamo vanijeod njena naunog znaenja i umjetnike vrijednosti njeno moralno djelovanje na ozbiljna itaoca, jer ta muna analiza pojedinanog sluaja sadri prizum opu pouku. Zanemarena djevojica, samoiva majka i manijak zadihan od pohote nisu samo slikovite linosti jedne jedinstvene pripovijesti; oni nas uz to upozoravaju na opasnost skretanja; pokazuju kakve nas nevolje mogu snai.

  ATSLODZES DIENAS 2012 PDF

Lolita bi nas sve roditelje, socijalne radnike, pedagoge morala ponukati da budemo jo budniji i pronicaviji u odgajanju zdravijeg narataja u jednom pouzdanijem svijetu. Lolita, svjetlo moga ivota, oganj mojih prepona. Grijeh moj, dua moja. Ujutro je bila Lo, naprosto Lo, sto etrdeset osam centimetara visoka s jednom arapom na nozi.

U hlaama je bila Lola. U koli je bila Dolly. U formularima je bila Dolores. Ali je u mom zagrljaju uvijek bila Lolita. A je li imala prethodnica? Pa dakako daje imala Dapae, Lolite prizmk bi ni priz,u da se nisam jednog davnog ljeta prvi put zaljubio u jednu djevojicu. U jednom kraljevstvu kraj mora gotovo kao u Poea. A kad je to bilo? Otprilike isto toliko godina prije nego to kristaoa Lolita rodila koliko je meni toga ljeta bilo ljeta.

Uvijek se moete pouzdati u ubojicu da e pisati kitnjastim stilom. Potovane gospode i gospodo porotnici!

Izloak broj jedan prikazuje ono na emu su toliko zavidjeli Edgarovi serafi neupueni, priprosti serafi prekrasnih krila Pogledajte malo taj splet trnja! Rodio sam se Otac mi je bio meka srca i blage udi, mjeavina gena: Sad u vam pokazati nekoliko divnih jarkoplavih razglednica. Posjedovao je kritala hotel na Rivijeri. Njegov otac i oba djeda trgovali su vinom, draguljima i svilom rasporedite ih sami. U svojoj tridesetoj godini oenio se jednom Engleskinjom, kerkom alpinista Jeromea Dunna, unukom dvaju dorsetskih pastora, strunjaka za zakuaste predmete: Okolnosti i uzrok smrti moje veoma fotogenine majke bili su prilino originalni piknik, grom ; meni su tada bile svega tri godine i, osim nekakva topla kutka u najmranijoj prolosti, nije mi ostalo nita od nje u udolinama i udubinama sjeanja, iza kojih je ako jo moete podnijeti moj stil piem pod nadzorom zalo przmu moga djetinjstva; svi vi prrizmu poznajete one miriljave ostatJce dana, koji se zadravaju s rojem muica nad nekom ivicom u cvatu i na koje iznenada nabasate u etnji i proete kroz njih, podno brda, u ljetni suton sparina i zlaane muice.

Majina starija sestra Sybil, koja se bila udala za bratia mog oca koji ju je, uostalom, uskoro ostavio ivjela je s nama kao besplatna guvernanta i domaica.

Poslije sam uo da je bila zaljubljena u mog oca i kristqla je on jednom, kristaa kinog dana, lakoumno iskoristio njene osjeaje, a onda, im se izvedrilo, zaboravio na sve to.

Ja sam joj bio neobino privren, uza svu krutost kobnu krutost nekih njenih pravila. Moda je ona htjela napraviti od mene boljeg udovca od mog oca. Tetka Sybil imala je modre oi s ruiastim rubovima priamu lice votane boje.

Bila je pjesniki praznovjerna. Govorila kroa da zna kad e umrijeti upravo kad ja navrim esnaest godina i tako je i bilo. Njen mu, spretan trgovaki putnik neke kozmetike tvrtke, provodio je vei dio vremena u Americi gdje je na kraju osnovao vlastito poduzee i stekao neto imetka.

Ja sam rastao kao sretno i zdravo dijete u sjajnom svijetu ilustriranih knjiga, istog pijeska, naraninih stabala, dobroudnih pasa, prizmk daljina i nasmijeenih lica. Oko mene se velebni Hotel Mirana vrtio kao zaseban svemir, obijeljen kozmos usred drugog, plavog, golemog, svjeducavog kozmosa.

Svi su me, od sudopera s pregaom pa do kralja u ljetnom odijelu, voljeli i mazili. Vremene12 Amerikanke saginjale su se, odupirui se o kritala, nada mnom kao kosi toranj u Pii. Propale ruske krlstala nisu mogle platiti mom ocu, ali su meni kupovale skupe slatkie. A on, mon cherpapa1, vodio me je na veslanje i vonju biciklom, uio me plivati, roniti, skijati na vodi, itao mi Don Quijotea i LesMiserable1, a ja sam ga oboavao i potovao i radovao se kad bih sluajno uo kako sluge razgovaraju o njegovim razliitim ljubavnicama ljubaznim ljepoticama koje su se veoma mnogo bavile mnome, gugutale mi i prolijevale dragocjene suze nad mojim posve veselim sirotovanjem.

Iao sam u englesku kolu koja je bila nekoliko kilometara daleko od kue; ondje sam igrao rackets i Fives udarao loptu o zid reketom ili dlanomdobivao odline ocjene i divno se slagao i s drugovima i s nastavnicima. Iz razdoblja do svoje trinaeste godine to jest do susreta s mojom malom Annabelom sjeam se svega dvaju svojih izrazito spolnih doivljaja: Poslije mi je otac protumaio, onako dobrohotno kako je umio, sve o tome to je smatrao da bi mi moglo biti potrebno; to je bilo u jesen Annabel je bila, kao i autor, mijeanog podrijetla u njenu sluaju, engleskog i nizozemskog.

Dvije su vrste vizualnog pamenja: Dopustite mi stoga da se u opisivanju Annabele ograniim na turu napomenu da priamu bila bajna djevojica, nekoliko mjeseci mlada od mene. Njeni roditelji bili su stari prijatelji moje tetke i isto tako udoredni kao i ona.

  DETERMINATIETABEL BOMEN PDF

Bili su unajmili vilu nedaleko od Mirane. Kako sam samo mrzio elavog, preplanulog gospodina Leigha i debelu, napudranu gospodu Leigh roenu Vanessa van Ness!

Isprva smo Annabel i ja razgovarali o nevanim stvarima. Ona je neprestance grabila akom sitan pijesak na plai i prosipala ga kroz prste. Umovi su nam bili podeeni s umovima pametnih evropskih utokljunaca iz naeg doba i nae okoline, i sumnjam da bi se mogla otkriti kakva individualna nadarenost u naem zanimanju za broj naseljenih svjetova, teniska natjecanja, beskonanost, solipsizam i sline predmete.

Njenost i krhkost mladunadi budile su u nama iste snane i bolne osjeaje. Ona je eljela biti bolniarka u nekoj gladnoj zemlji, a ja sam htio biti glasovit pijun.

Najednom smo se zaljubili jedno u drugo ludo, nespretno, bestidno, bolno, rekao bih i beznadno, jer se naa pomamna tenja da se uzajamno posjedujemo mogla zadovoljiti jedino tako da svako od nas upije i usvoji i najmanju esticu tijela i due onoga drugoga, a nismo mogli nai mjesta ni da se obljubimo, ono to djeca iz gradskih jazbina pronalaze bez po muke.

Nakon jednog neuspjelog sastanka nou kod nje u vrtu o tom potomjedino to nam je od prisnosti bilo doputeno bijae da leimo na onom dijelu plae gdje je bilo najvie svijeta, gdje nas odrasli nisu mogli uti, ali su nas mogli vidjeti.

Tu smo se, na mekom pijesku, na nekoliko koraka od starijih, valjukali po cijelo prijepodne, obamrli i izbezumljeni od ljubavne muke, i iskoritavali svaku boju rupu u tkivu vremena i14 prostora da bismo se dotakli; njena ruka provlaila se kroz pijesak prema meni, sve mi se vie primicala sa svojim uskim opaljenim prstima, a zatim bi se njeno sedefasto koljeno otiskivalo na taj isti dugi, oprezni put; katkad bi nam kakav sluajni bedem koji su podigla djeca mlaa od nas posluio kao zaklon da se na brzinu poljubimo slanim usnama; ti su nam nepotpuni dodiri toliko nadraivali zdrava i neiskusna tijela da nas nije mogla smiriti ni prohladna modra voda, u kojoj smo i dalje teili za svojim ciljem.

Medu blagom koje sam pogubio na svojim kasnijim skitnjama, bila je i mala fotografija koju je snimila moja tetka, a na kojoj je bila skupina ljudi to sjede za stoliem u kavani na ploniku: Annabel, njeni roditelji i veoma dostojanstveni doktor Cooper, hrom starac koji se tog ljeta udvarao mojoj tetki Sybili. Annabel nije bogzna kako ispala, jer se ba bila sagnula nad svoj cbocolatglace4, i mogla se poznati samo po mravim golim ramenima i po razdjeljku kose koliko se sjeam tog snimka sred mrlje od sunca u kojoj se polako i nepovratno izgubila njena ljepota; ja sam pak sjedio sa strane, podalje od ostalih, i ispao nekako dramatski reljefno mrzovoljan djeak gustih obrva, u tamnoj sportskoj koulji i bijelim, lijepo skrojenim hlaicama, koji gleda u stranu prebacivi nogu preko noge.

Ta je fotografija snimljena posljednjeg dana naeg kobnog ljeta, svega nekoliko minuta prije naeg drugog i posljednjeg pokuaja da nadmudrimo sudbinu. Pod nekim posve prozirnim izgovorom pred nama nije vie bilo druge prilike, a ionako nije vie nita bilo vano otili smo iz kavane na plau, gdje smo napokon nali jedno pusto mjesto i tu smo se u ljubiastoj sjeni ruiastih stijena, koje su tvorile neto nalik na peinu, uskoro poeli poudno milovati, a jedini su nam svjedok bile neije zaboravljene tamne naoale.

Ja sam kleao i samo to nisam obljubio svoju draganu kad najednom izioe iz vode dva bradata kupaa morski djed i njegov brat i uzee nas nepristojno bodriti, a nakon etiri mjeseca ona je umrla od tifusa na otoku Krfu. Ili je moda moja arka udnja za tim djetetom bila tek prvi znak uroene izopaenosti?

Kad pokuavam ralaniti svoje negdanje elje, namjere i postupke, preputam se nekom naknadnom matanju koje hrani analitiku sposobnost neogranienim mogunostima, tako da se svaka staza koja mi izlazi pred oi grana bez kraja i konca u perspektivi sjeanja to me izluuje svojom sloenou.

Ipak sam uvjeren da je na neki udesni i kobni nain Lolita poela od Annabele.

Rec 2014 (Word 2014)

Isto tako znam da je Annabelina smrt uvrstila frustriranost toga stravinog ljeta i postala zapreka svakoj drugoj ljubavi u toku hladnih godina moje mladosti.

U naoj ljubavi bijahu duhovno i tjelesno stopljeni tako savreno da to ne bi mogli ni pojmiti dananji priprosti, sirovi iparci svojim uniformiranim mozgovima.

Jo dugo nakon njene smrti osjeao sam kako njene misli teku s mojima. Mnogo prije nego to smo se upoznali, sanjali smo iste snove.

Usporedili smo svoje biljeke.

Author

admin